הזמנת סיור

אנא שלחו לנו מייל עם הבקשה ונדאג לחזור אליכם בהקדם.

המכון לנוכחות ציבורית

מכון לנוכחות ציבורית, הפועל במסגרת המרכז לאמנות דיגיטלית בחולון, מהווה פלטפורמה חדשה למחקר, לימוד ודיון באמנות ופעולה המתקיימות במרחב הציבורי המקומי. פעילות המכון כוללת פיתוח וקידום פרויקטים אמנותיים ארוכי טווח, תכנית לקהל הרחב, קבוצות דיון ועשייה, הקרנות והרצאות, וכן הקמת ארכיון לאיסוף, שימור ותיעוד של יצירות ופעולות שהתקיימו ומתקיימות במרחב הציבורי.

המכון הוא גוף ייחודי בו מתחברים יצירה ומחשבה לכדי צורת פעולה הדדית. בבסיס פעילותו המכון חותר לאתגר ולהרחיב את השיח על משמעות המרחב הציבורי בחיינו ותפקיד האמנות בו ולעודד מחקר שיאפשר כתיבת היסטוריות ונרטיבים שונים ביחס לנוכחות זו, תוך כדי שיתוף פעולה מתמשך עם אמנים וחוקרים.

המרחב הציבורי הוא מוקד בו נגלים, נבחנים ומנוסחים יחסים חברתיים ופוליטיים. הוא מקום מפגש מתוכנן ומקרי, מפגש של מאבק ותשוקה, אתר לקשירת יחסים והתרתם. המרחב הציבורי מתקיים ונחווה בדרכים שונות, ולעיתים מנוגדות, עבור אנשים וקבוצות שונות. אמנות במרחב הציבורי יכולה להופיע כנוכחות זמנית או מתמשכת במרחבים ציבוריים וכגורם פעיל בעיצוב ושינוי של יחסים חברתיים, בין אם מדובר בחלל פיזי, רוחני או וירטואלי. אפשרות זו מעמידה שאלות בדבר הממד המרחבי והוויזואלי של ההתרחשות הציבורית, כמו גם בהגדרת הציבורי כשלעצמו. רעיונות אלו עומדים במוקד העבודה של המכון לנוכחות ציבורית.

המכון החדש שואף ליצור מודלים היוצאים מתוך שדה האמנות וכליו, תוך שילוב ושיתוף פעולה עם המחקר והעיון האקדמי, כמו גם עם תחומי מחשבה, עשייה ודעת אחרים.

גיבוש מוקד מחקרי הוא מהלך מרחיב לפעילות המרכז לאמנות דיגיטלית ולנושאים המעסיקים את אנשי המרכז. פרויקטים שהתקיימו מאז הקמתו קיימו הלכה ולמעשה מחקר בדרכים שונות ומגוונות. המכון יאפשר שילוב משמעותי ועקבי של מחשבה תיאורטית ושיטתית בפרויקטים השונים שיתגבשו במהלך פעילותו.

אחת הפעולות המרכזיות של המכון היא הקמת ארכיון לאמנות ציבורית אשר עוסק באמנות המתקיימת במרחב הציבורי באזורנו וישמש כלי למחקר ולמידה. הארכיון יאסוף וינגיש תיעוד של פעולה ויצירה באמנות ציבורית, החל מפיסול ומונומנטים וכלה בפרפורמנס והתערבות.

המכון רואה עניין מיוחד באמנות פעולה, כסוגה של אמנות מושגית במרחב שהתקיימה בעיקר בשנות השבעים ותחילת שנות השמונים. נכון להיום, המידע אודות אמנות הפעולה כמעט ואינו נגיש לציבור כאשר מרבית התיעוד והתוכניות של יצירות אלו קיימים רק בארכיונים הפרטיים של האמנים ושל חוקרי ואוצרי התקופה ומיעוטו מפורסם בקטלוגים ומחקרים. בנוסף, הארכיון יאסוף תיעוד וחומרים של אמנות עכשווית הרלוונטית לתחומים אלה.

פעילות מרכזית נוספת של המכון לנוכחות ציבורית היא ביצירת קבוצות מחשבה ומחקר המערבות אמנים, חוקרים, וגורמים נוספים בהתאם לעניין. פעילות הקבוצות מבוססת על סדרת מפגשים סגורים ופתוחים לקהל ועיסוק בנושא ממוקד. מפגשים אלה מהווים נקודת מוצא לדרכי פעולה משותפות וארוכות טווח. בנוסף, המכון מלווה מספר מצומצם של אמנים בליווי אוצרותי מתמשך. במסגרת זו נפגשים עמיתי המכון עם האמנים ומלווים את פיתוחם של פרויקטים ממוקדים הנושקים לנושאי המכון. כמו כן, המכון אחראי על עריכת גיליונות נושא נבחרים בכתב העת "מארב" הפועל תחת המרכז לאמנות דיגיטלית ועל פרסומי סדרת הדפוס "מקראות המרכז לאמנות דיגיטלית".

אודי אדלמן, מנהל ומייסד
    מיכל בראור, עמיתה, החל מ-2020
    אביטל ברק, עמיתה החל מ-2017
    יעל מסר, אוצרת-עמיתה 2015-2017 ושותפה להקמה