סדנת חנוכה במקס
גילאים: בדיקה
המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית יוצר נקודות מגע והשקה בין אמנות, חברה וטכנולוגיה. המרכז בוחן את הגבולות ואת יחסי הגומלין בין התחומים הללו – ומנסחם מחדש. הוא מרכז ללא מטרות רווח, הנתמך בידי עיריית חולון. בהיותו מרחב לאמנות ציבורית, הוא מעמיד בסימן שאלה מתמיד את מקומם של מוסדות אמנות בחברה שבה הם פועלים, ובוחן בלא לאות את שאלת הזיקה בין האמנות לחברה הסובבת ואת הסוגיות הפוליטיות והחברתיות העולות מן המפגש ביניהן.
בשנים האחרונות נמצא המרכז בתהליך של שינוי ושל בחינה עצמית מעמיקה, הנוגעת לכל היבטי פעולתו. במסגרת זו אף נוסחה עבורו תוכנית עבודה חדשה על-ידי צוות המרכז, שבמרכזה הניסיון להגדיר מחדש את תפקידיו ואת תחומי אחריותו כמרכז אמנות ציבורי. תהליך זה החל בד בבד עם תחילת העבודה בשכונת ג'סי כהן, ונמשך ביתר שאת מאז המעבר בפועל, בשנת 2012.
שכונת ג'סי כהן, שהוקמה בראשית שנות החמישים של המאה הקודמת מכספי תרומה של הנדבנים האמריקאים-יהודים מקס וג'סיקה כהן בשאיפה לספק פתרונות דיור ציבוריים לעולים שהגיעו לישראל בשנותיה הראשונות ממזרח אירופה ומארצות ערב, ממוקמת בגבולה הדרום-מערבי של העיר חולון, הממוקמת בעצמה מדרום לתל אביב.
אנו, אנשי המרכז, מאמינים כי שורש החופש של האמנות נעוץ ביכולתה לפעול במנותק משיקולים מסחריים וכלכליים תועלתניים – כמו גם בכוחה להציע מרחב וזמן בלתי מתוכננים ובלתי מבוקרים. בעינינו, זה מקור חשיבותה הציבורית והפוליטית של האמנות: היותה כוח שיש לו פוטנציאל להתנגד להיגיון של השוק, וכן ליצור קהילות וקשרים אנושיים וחברתיים הפועלים נגד ההיגיון הזה.
עם מעברנו לשכונת ג'סי כהן ביקשנו לבדוק האם דרכי הפעולה שהטמענו, המתודות שהורגלנו בהן ואפילו תוכניתנו האמנותית אכן משרתות את תפישת העולם הזו. תהליך זה של בחינה עצמית הוביל אותנו לנסח מחדש את מטרותיו של המרכז. ביקשנו להקים מרכז חדש אשר יפרוץ את המוסכמות והגבולות בשדה, ובכך יבטיח הן את האפקטיביות שלו והן את נחיצותו בקהילה שבתוכה הוא שוכן. ביקשנו להקים מרכז שישחרר את התרבות ואת השפה מן ההיגיון הכלכלי שהשתלט עליהן – ויעשה זאת באמצעות בריתות אמיתיות עם יחידים ומוסדות, לאו דווקא מתחום האמנות.
תוכנית העבודה החדשה של המרכז נוסחה לאור העקרונות והשאיפות הללו, ומתוך התפישה שלפיה מרכז האמנות הוא-הוא החלל הקהילתי העכשווי הן בזכות מבנהו הגמיש והפתוח, הן בזכות היותו מרחב המאפשר התנסות וטעייה, והן בהיותו מרחב ציבורי ייחודי, המעמיד לרשות כל המעוניינים בכך משאבים של זמן ושל חלל.
ביקשנו להקים מרכז אמנות שהמבקרים בו אינם רק צופים, אלא בני בית. מרכז גמיש די הצורך לשנות את ייעודו מעת לעת. מרכז שבכוחו לשמש בית ספר, מרכז קהילתי, מעבדה, מסעדה וחלל לתצוגה, הכול לפי הצורך. ויותר מכול, מרכז הנאמן תמיד לעקרונות היסוד של גישה שווה לכולם, חופש חשיבה ודעה, ושותפות אמיתית ושוויונית ככל האפשר.
פעילויות המרכז מתמקדות בתשתיות ובפרויקטים ארוכי טווח, אשר במסגרתם ובאמצעותם מתקיימים פעולות, סדנאות, תערוכות, כנסים, אירועים ופרסומים:
– פרויקט אולם, פרויקט מתמשך הפועל במבנה ששימש בעבר אולם הספורט של בית הספר, וכיום משמש מקום מפגש, יצירה ולמידה, שעוצב ונבנה בפעולה משותפת.
– מכון לנוכחות ציבורית שתכליתו חקר האמנות במרחב הציבורי, ומשמש פלטפורמה למחקר, תצוגה ופיתוח פרויקטים חדשים במרחב הציבורי.
– מוזיאון ג'סי כהן השלם, פרויקט מתמשך שייסדו האמנים אפי ואמיר וקבוצה מתושבי השכונה, ומנסה לספר את סיפורה של שכונת ג'סי כהן בשיתוף תושביה. הפרויקט כולל תצוגת קבע, תערוכות מתחלפות ועוד.
– מקס מלאכות ומכונות, מעבדה הפתוחה בפני קהלים שונים וקהילות שונות, ומשלבת אמנות, מנגנוני תנועה מכניים וייצור באמצעים דיגיטליים. במעבדה יכולים כל המעוניינים לממש את יצירתם בחומר, לייצר כמעט כל דבר, וליהנות באופן חופשי מיתרונות הייצור הטכנולוגי המתקדם.
– חדר מוסיקה המשמש חדר חזרות ואולפן הקלטות, ומיועד למוסיקאים חובבים ומקצועיים בקהילה המקומית ובציבור הרחב.
– ארכיון וידיאו ובו כ-5,000 עבודות וידיאו, סרטים דוקומנטריים ותיעוד של פעולות המרכז לאמנות דיגיטלית לאורך שנות פעילותו. בשנים האחרונות הארכיון נמצא בתהליכי דיגיטציה והנגשת החומרים ברשת.
– בית דפוס אשר הוקם בשיתוף עם דפוס גולם, ובו מתקיימות סדנאות דפוס בלט ומודפסים פרסומי המרכז.
– מטבח המשמש את כל השותפים במקום לבישול, אכילה והתכנסות, וכן לסדנאות ופרויקטים שונים.
– תוכנית אמן-אורח המעמידה בפני אמנים, אוצרים ומבקרי אמנות מהארץ ומחו"ל הזדמנות לחיות וליצור למשך פרק זמן מוגדר בעיר חולון כדי לפתח את עבודתם האמנותית או התיאורטית לנוכח ההקשר המקומי שלנו.
פרסומי המרכז כוללים את מארב (כתב עת מקוון לתקשורת, אמנות ותרבות) את תחנת הרדיו המקוונת חלאס וכן מהדורות שנתיות של קטלוגים, ספרים ומקראות. מארב מביא לקוראיו אמנות ותרבות ישראלית עכשווית, דיונים ופולמוסים הנוגעים לישראל ולעולם בכלל, וכן מידע על אמנים, תערוכות, אירועים, טכנולוגיה ותיאוריה. חלאס (Holon Art Lab Audio Service) משמשת פלטפורמה לסאונד נסיוני ומאפשרת האזנה בשידור חי לדיונים בכנסים המתקיימים במרכז.
צוות המרכז לאמנות דיגיטלית:
אודי אדלמן, מנהל ואוצר ראשי
אביטל ברק, אוצרת משנה
ניר שגיב, מנהל אדמיניסטרטיבי
הדס גור אריה, מפיקת תערוכות
מאיר טאטי, רכז חינוך וקהילה
אילי לוי, מנהלת מקס מלאכות מכונות
יונתן גירון, מנהל טכני
ליילה רוז ברי, מפיקת אירועים
דניאל מאיר, מנהל רדיו חלאס
נועה גרוס, מדריכה ועובדת ארכיון
קסם ביבי, שומרת תערוכות
גלית אילת, מקימה ומנהלת בין השנים 2001-2010
אייל דנון, מנהל בין השנים 2010-2019
כן
האמוראים 4 חולון.
להגעה בווייז יש לכתוב "האמוראים 4 חולון".
כן
יום א', ב' – סגור
יום ג' 20:00-16:00
ימים ד', ה' 18:00-14:00
יום ו' – סגור
שבת 15:00-11:00
טלפון: 03-5568792
אימייל: [email protected]
משתנה בהתאם לפעילות