תזמורת החריקות – תזמורת של לא נגנים
תזמורת החריקות
2011 ואילך
תזמורת החריקות היא קבוצה של לא-מוזיקאיות העוסקות בהקשבה ובנגינה משותפות, מקיימות רב-שיח ארוך טווח והגיעו להישגים נהדרים. התזמורת ביצעה יצירות רבות שנכתבו למענה, ושיתפה פעולה עם מלחינים ומוזיקאים מקומיים ובינלאומיים מתחום המוזיקה הנסיונית. במהלך שנות פעילותה הופיעה התזמורת במסגרות ובחללים שונים, ובכלל זה פסטיבל טקטוניקס, חג המוזיקה הישראלית ואוניברסיטת לונדון.
תזמורת החריקות היא מושג שטבע המלחין האנגלי קורניליוס קרדיו, בשנות השישים ששימש בעשרת השבועות האחרונים כבסיס לסדנה בקהילה.
הרעיון הוא שכל אישה ואיש שמעוניינים לנגן אכן יכולים לעשות זאת, ולהיות שותפים ביצירת יצירה מוזיקלית בעלת משמעות עבורם. הדגש היה על חווית המבצעים בתהליך היצירה ובביצועה ולא על התוצר הסופי.תהליך העבודה עם ה"לא נגנים" החל מהפקת צלילים מחומרים מוכרים – במפגש הראשון נגנו המשתתפים על מצית, צרור מפתחות, ברכיים, צלחת מתכת, ושריקות. בהמשך הסדנה עסקו המשתתפים בסידור הצלילים בזמן ובניית מערך גרפי לרישום היצירה המוזיקלית.
בסדנה התפתחו דיונים קצרים על היופי היחסי של כל צליל ועל האזנה והקשבה, והמפגשים שילבו ביצוע ונגינה והקשבה מוקפדת. כך לדוגמה במפגש הראשון התבקשה אחת המשתתפות לבחור סאונד אחד ולנגן אותו מספר פעמים ויתר המשתתפות נדרשו להאזין בעיניים עצומות ולהגיב בעזרת הצלילים שהן בחרו. מדיאלוגים מסוג זה נבנו מספר יצירות אילתוריות, ולאורך תשעת שבועות הסדנה דרך עיסוק ברישום הגרפי של היצירות, היצירות התקבעו, ניתן לחזור עליהן, והן תבוצענה במפגש.
תזמורת חריקות נפגשת באופן קבוע מאז ספטמבר 2014. העבודה של המשתתפות הבהירה הן למנחי הסדנה והן למשתתפות עצמן שחווית הנגינה, ותהליך היצירה הקבוצתיים, הם אכן פתוחים לכל ואינם מיועדים רק לבעלי יכולות נגינה, והם מאפשרים ביטוי אמנותי משותף ואישי בעל משמעות למבצעים ולשומעים.
בשנת 2016, זכתה התזמורת למענק תמיכה בפעילותה ממפעל הפיס. תמיכה זאת מאפשרת לתזמורת לחזק את קשריה עם חברי הקהילה ועם עולם המוסיקאים ואנשי הסאונד בארץ.
במהלך שהות של המחלקה ללימודי המשך במוסיקה אקספרימנטלית, מוסררה, במרכז לאמנות דיגיטלית, נערכה סדנת אלתור משותפת לתזמורת החריקות ולסטודנטים במחלקה בהנחיית אמן הסאונד תום סולוביצ׳יק. תום הצטרף לדן ואמנון כשותף קבוע בהנחיית התזמורת, בהמשך המלחינה קיקי קרן-הוס עבדה עם התזמורת וכן הופיעה עימן, אמנית הקול ענת פיק שיתפה פעולה עם התזמורת בשלושה מפגשים בחולון ובהופעה בגלריה ברבור בירושלים, והמלחינה פיי שפירו עובדת עם הקבוצה על יצירה שתבוצע בקונצרט הסיום. לאחרונה התזמורת משתתפת גם בסדנאות במסגרות אקדמאיות למוסיקה, חוויה מעשירה לחברות הקבוצה, ולסטודנטים שפוגשים אותן.
ביום חמישי ה-7.7.16 בשעה 20:00, נערך קונצרט לסיום השנה השלישית של פעילות התזמורת.
בקונצרט יבצעו חברות התזמורת את היצירה ״שלושה משחקי כסאות״.
ב-26.11.16 הופיעה התזמורת בתאטרון תמונע בת"א עם יצירה של המלחינה אלווין פריצ'רד במסגרת פסטיבל טקטוניקס ה-4, פסטיבל מוביל למוסיקה חדשה, ניסיונית ומאולתרת.
באפריל 2017 נערכה סדנה בת 4 מפגשים בהנחיית המוסיקאי הניסיוני דניאל דוידובסקי: סדנת חפצים מוגברים. סדרת המפגשים תבשיל לכדי יצירה חדשה פרי עטו של דוידובסקי.
קונצרט סיום השנה נערך ב5/7/17 בלבונטין 7 בת"א ובו התארחו דן דוידובסקי ואילן גרין ביצירות עליהן עבדו עם התזמורת.
ב-25.9.17 הופיעה התזמורת בזכרון יעקב במסגרת חג המוסיקה הישראלית עם היצירה "פי המבריאים מלא" מאת תום סולוביציק.
תזמורת החריקות המשיכה את פעולתה השבועית בעונת 2017-2018. התזמורת אירחה השנה את פסנתרן הג'אז והמחנך הוותיק, קופר מור לסדנא מאירת עיניים וכן את המוסיקאים הישראלים אופיר בחמוצקי, דניאל ברנוב ועדיה גודלבסקי לעבודה ונגינה משותפת אשר תעלה במופע בפתיחת התערוכה ב-9.6.18
במהלך 2019 עבדה התזמורת עם מיכל אופנהיים ותום סולוביצ'יק על המופע "תגידי איך קוראים לך". לקראת סוף השנה העלו מופע עם יצירות של מתן דסקל ועדיה גולדבסקי.
בחודש נובמבר 2019 נסעה התזמורת להופיעה בLondon City University ובחודש דצמבר הופיעה עם המלחין מיכאל מאיירהוף.
חברות התזמורת:
ציפי דבאח, דובה לבנון, רותי לוי, דינה מנחם, דורית פינטו, לאה פוני, שוש צ’רכי, יוסף זיט, טל חנן ועדה רחמים. ג׳וליה אלמוג ז״ל ומרים כהן ז״ל.
מנחי התזמורת:
אמנון וולמן, דן וינשטיין ותום סולוביציק
בתמיכת מועצת הפיס לתרבות ולאמנות